KAS SA TAHAD TEHA MEIE KOOLIELU HUVITAVAMAKS? TAHAD OLLA KURSIS HUVITAVAMATE PROJEKTIDEGA? SIIS OLED SA ÕIGES KOHAS ÕIGEL AJAL! lIITU MEIEGA!

Monday, April 14, 2014

„Kes ma olen? Kes ta on? Kes me oleme?“

3.-ndal aprillil toimus Sillamäe Vanalinna Koolis autismi teemat käsitlev noorte maakondlik infopäev nimetusega „Kes ma olen? Kes ta on? Kes me oleme?“

Üritus oli pühendatud autismiteadlikkuse päevale, mida tähistatakse maailmas 2. aprillil  (World Autism Awareness Day)
Natuke ajaloost:
2.aprillil 2008.a kulutas ÜRO teist aprilli autismiteadlikkuse päevaks, mille eesmärgiks on avardada inimeste silmaringi autismi kohta. Räägitakse, et paregu ilmub "erilisi" lapsi iga aastaga rohkem.
Euroopa autismiorganisatsioone koondav Autism-Europe ning Autism Speaks Põhja-Ameerikast kutsuvad üles 1. ja 2. aprillil valgustama hooneid väliselt sinise valgustusega, et pöörata tähelepanu autismiga inimeste probleemidele ja võimalustele. Samuti kutsutakse inimesi üles toetuseks kandma nendel päevadel sinist värvi riideid ja tegema annetusi autismiorganisatsioonidele, teatas Eesti Autismiühing.

2011. aastal võtsid aktsioonist osa 48 riiki, kus kokku särasid sinises valgustuses üle 2000 hoone.
Meie kool ühineb selle aktsiooniga omamoodi- meie süütame heatahtlikkuse ja  tolerantsuse tulesid õpilaste seas.
Sellel aastal kasvas meie üritus maakondlikuks ürituseks, millest võtsid osa 8.ndate klasside õpilased Sillamäe linna koolidest, Narva-Jõesuu koolist ning Kohtla-Järve Gümnaasiumist.
Samas toetas meie üritust Marianne Kuzemtšenko, Eesti Autismiühingu juhatuse esimees, kes tõi kooli huvitavaid uusi temaatilisi raamatuid,

Kuigi ei olnud ürituse eesmärgiks autismiteadlikkuse päeva tähistamine vaid ka tolerantsuse kasvatamine ning sõprussuhete tugevdamine õpilaste seas.
Just sellepärast sisaldas meie üritus peale nn teoreetilist osa, mida valmistasid spetsialistid ja pedagoogid, ka praktilisi töötubasid, mille käigus said noored näidata oma individuaalsust.

Koolipsühholoogi Oksana Shadrina ning eripedagoogide Liilia Sorokina ja Jelena Bõstrova ettevalmistatud esitlus oli õpilaste jaoks huvitav, kuna sisalda ka näiteid nii reealelust kui ka filmidest.

Sillamäe Linnavalitsuse Sotsiaalosakonna peaspetsialist Marina Keizo jutustas, kuidas linn abistab erivajadustega inimesi ja nende lähedaseid.:
Õpilased said suhelda omavahel ning tutvuda ka Eesti Autismiühingu sümboolikaga, valmistada infovoldikuid ning teha meeneid:















Täname osalevaid pedagooge ürituse ettevalmistuse eest!

Raadion 4 intervjuu: alates 18,52 min

Rahalise toetuse eest täname Ida-Virumaa Omavalitsuse Liitu ja Sillamöe Linnavalitsust.








 

No comments:

Post a Comment