KAS SA TAHAD TEHA MEIE KOOLIELU HUVITAVAMAKS? TAHAD OLLA KURSIS HUVITAVAMATE PROJEKTIDEGA? SIIS OLED SA ÕIGES KOHAS ÕIGEL AJAL! lIITU MEIEGA!

Monday, October 6, 2014

Looduskool-uus projekt Silamäe Vanalinna kooli õpilastele!



         Tänu Sillamäe Vanalinna Kooli bioloogia õpeaja Natalja Hripunovale ning vanemate, kooli administratsiooni ja Sillamäe rakendusökoloogia keskuse juhatusliikme Marina Janssenile   töötab alates septembrist meie linnas koolilastele mõeldud Looduskool!
Alguses
 Plaani järgi pidi koolis õppima 10 õpilast vanuses 8-10 aastat, kuid  soovijaid osaleda oli palju rohkem ning hetkel õpib Looduskoolis 16 last.
Õppetöö toimub iga laupäev ning kõik õppetunnid on praktilise suunitlusega, enamik neist toimub looduses.
Projekti  eesmärgid:
-          Luua looduskooli algklass Sillamäe linnas 10-le osalejale vanuses 8-9 a.
-          Õpetada lastele  bioloogia ja keskkonnateaduse põhimõisteid aktiivõppemeetodite alusel
-          Tutvustada osalejatele uurimustööde ja laboritööde põhialuseid, õpetada esitlustööde loomist ja kaitsmist
-          Tutvustada osalejateleSillamäe linna looduslikku keskkonda, analüüsides seda õppeprogrammi teemade ja eesmärkide seisukohalt
-          Ellu viia õppekäigud, et mitmekesistada osalejate teadmiste kinnistamisviise ja ärata suuremat huvi looduse ja keskkonna teemade vastu
 
Käesolevaks hetkeks on õpilased tutvunud taimede eriliikidega, said teada taimede toitumisest ja hingamisest, käinud Eesti Loodusmuuseumis seenenäitusel ja avastamistoas, tutvusid ekspedeerimiskastiga ning said töötada mikroskoobiga, õppisid põõsaste ja taimede erinevusi.
Tänu sellele, et Sillamäe Huvi-ja Noortekeskuses Ulei käib projekt, mille üheks tegevuseks on eesti keele temaatiliste tundide läbiviimine lastele, saime  ühendada teemat "Puud ja põõsad" ning kinnistada oma teadmisi, õppides juurde ka eestikeelset terminoloogiat.
 Projekt on hetkeks saanud ametliku nimetuse „Loodushuviliste ja keskkonnateadlike õpilaste kasvatamine Sillamäe linnas“ ning projektitaotlus on esitatud KIKisse (Keskkonna Investeeringute Keskus).
Looduskooli programm on plaanitud terveks õppeaastaks ning sisaldab erinevaid huvitavaid teemasid:
September:
Taimed: Õistaimede, okaspuude, sõnajalg ja sammaltaimede erinevused. Taimede hingamine ja toitumine. 

Seened ja samblikud. Seente roll taimede elus. Prügi uurmine.  

Uurimustöö alused: õpime koostaama uurimistöö plaani (töö seemnetega). Tutvume ekspedderimiskastiga 
Oktoober:
Teema: Loodus joonistustes. Joonistae loomi, arvestades nende anatoomilist ehitust. Selgroogsed, nende kirjeldus. Selgrootud. Praktilised tegevused. 
November: Meeled inimesel. Tundemeeled loomadel. Fitoteraapia inimestele ja loomadele.
Läbi viidud huvitavad praktilise kallakuga mitteformaalsed õppetunnid.  
Detsember:
Organismide mitmekesisus. Tutvume linnapargi organismide mitmekesisusega. 
Kirjeldame ja analüüsime taime, seene või looma liiki, õpime tegema iseseisvat tööd ja esitlust. 
Jaanuar:
Koduloomad talus ja nende metsikud sugulased. Koduloomadega seotud elukutsed. Õppekäik koduloomade tallu. Inimeste kodus elavad loomad. öötuba linnapargis/talus.  Bioloogiline labor (uurimistöö) Bioloogiline labor (jätk)
Veebruar:


Teema: Inimene looduses.  Inimene: rakud, organid (funktsioonid)  Organid ja nende funktsioonid. Integreeritd tund (eestikeelsed terminid, praktiline töötuba)   Organite topograafia.

Organite süsteemid ja nende tähtsus.

Märts

Laboritöö kuu. Töö mikroskoobiga.Õppekäik linnaparki ja õppetöö laboris: töö mikroskoobiga: rakud, mikropreparaadid. Loomarakud, mikropreparaatide valmistamine.Üherakuliste organismide kasvatamine (pärmiseen) ja nende joonistamine, töö mikroskoobiga.
Aprill Kevad looduses. Kevade tunnused looduses. Vaatlused. Järeldused (metsapark Sillamäe linnas)Linnud. Rändlinnud. Õppekäik linnaparki.  Kevad veekogus. Õppesõit: Mustajõe äärde.Läbitud temaatilised õppekäigud, koostatud töölehtede täitmine.
Mai
Uurimused loduses. Puu kui elamispaik paljudele organismidele. Õppetund linna pargis.
tTaimede uurimine kasutades raammeetodit Sillamäe metsapargis. Tuulttomlevate ja entomophiilsete taimede uurimine linna pargis. Õppesõit Tallinna Loodusmuuseumisse. Õietolmu uurimine ja vaatlemine mikroskoobiga.       Läbitud loodus algkooli programm.


On loodud projekti käiku kajastav blogi, kus saab põhjalikumalt lugeda õppetööst ja vaadata pilte:

Loodame, et meie noored loodushuvilised  üllatavad meid varsti oma teadmiste ja avastustega!


 

No comments:

Post a Comment