KAS SA TAHAD TEHA MEIE KOOLIELU HUVITAVAMAKS? TAHAD OLLA KURSIS HUVITAVAMATE PROJEKTIDEGA? SIIS OLED SA ÕIGES KOHAS ÕIGEL AJAL! lIITU MEIEGA!

Wednesday, November 26, 2014

Kadripäeva traditsioonidest meie koolis

25.novembril  3. a ja 3. b klassi õpilased eesti keele õpetajate Svetlana Gvozdeva ja Alvira Fomitšjova juhendamisel  tutvustasid  algkooli õpilastele Kadripäeva kombeid.
Tutvumine toimus mänguvormis, teatraalsete lavastuste ja aktiivse õppemeetodite  alusel.

Tutvuge koos meiega:

Eestis kujunes kadripäev 16. sajandil, kui muinasaegse usundi hingedeaja rituaalid ja tütarde initsiatsiooniriitused segunesid ristiusu püha Katariina mälestuspäeva ehk kadripäevaga. Kadripäeva peeti naistepühaks, sest selleks ajaks lõpetasid naised karjakasvatusega seotud välised sügistööd.
Kadripäeva lahutamatu osa, kadrisandiks käimine, pärineb ajast, mil mööda maad rändasid ande koguvad kloostrite kerjusmungad, kelle lauludes kõlas ladinakeelne sõnasanctus ("püha") ning kes soovisid pererahvale head vilja-, karja- ja pereõnne. Seetõttu arvataksegi, et eestipärane "kadrisant" tuleneb püha Katariina (Kadri) santidest.
Eestlastel käisid kadrisantideks tüdrukud, kes olid riietatud puhastesse valgetesse riietesse, mis arvatavalt sümboliseeris piima (legendi järgi voolas pühaku hukkamisel tema kehast vere asemel piim) ja Katariina mõtete neitsilikku puhtust. Piima seostati ka karjakasvatuse ja sünnitajate naistega.allikas

Meie koolis samuti käisid kadrisandid, kes laulsid, tantsisid, mängisid, soovisid karjaõnne. Oma programmi tutvustasid meie õpilased ka Sillamäe lasteaia "Rukilill" kasvandikele 24.novembril..









































No comments:

Post a Comment