KAS SA TAHAD TEHA MEIE KOOLIELU HUVITAVAMAKS? TAHAD OLLA KURSIS HUVITAVAMATE PROJEKTIDEGA? SIIS OLED SA ÕIGES KOHAS ÕIGEL AJAL! lIITU MEIEGA!

Wednesday, May 1, 2024

Eesti-Leedu koostööprojekti "Kaasava hariduse meetodid rikastavad meid" teine õpiränne

 

Perioodil 02. -07.04 oli meie koolil au võõrustada Leedu delegatsiooni projekti "Kaasava hariduse meetodid rikastavad meid" teise õpirände raames.

See projekt, mida toetab Nordplus Junior 2023, keskendub kaasava hariduse meetodite jagamisele ja arendamisele, ning õpiränne andis suurepärase võimaluse vahetada kogemusi ja parandada haridusasutuste konkurentsivõimet.

Projektipäevad olid tegevusi, kogemustevahetusi ja uusi ideid täis. Projekti algas Sillamäe Vanalinna Kooli Kannuka õppekohas õpilasüritusega "Eriline maailm", mile raames valmistas Sillamäe Vanalinna Kooli õpilasesindus ka praktilisi ülesandeid.

Üritus "Eriline Maailm" avas arutelu kaasava hariduse tähtsuse üle ja pakkus õpilastele ja kolleegidele praktilist kogemust.

Sellele järgnes töötuba ja seminar kanisteraapiast ning selle meetodite kasutamisest Eestis, mille viisid läbi Tatjana Zamorskaja ja Natalja Žgun Ida-Virumaa Koerasõprade klubist "Lucky" ja nende ieilusad ja targad koerad . Kanistheraapia sessioonid, kus käsitleti koerte kasutamist erivajadustega laste abistamisel, olid eriti meeldejäävad.

Sillamäe Vanalinna Kooli eripedagoog Inna Levitina ja logopeed Jekaterina Strelchenko tutvustasid nende töömeetodeid, mis aitavad töös erivajadustega lastega.

Õpiränne hõlmas ka töötubasid, kus õpiti uusi kaasavaid õppemeetodeid, nagu näiteks koostöö koolide ja noortekeskuste vahel. Sillamäe Huvi-ja Noortekeskuse Ulei õpetajad valmistasid ette suurepäraseid töötubasid, kus tutvustati erinevaid loovtehnikaid ning loodi töötubades autismiteadlikkuse päeva sümbolid, mis andsid osalejatele võimaluse oma loovust rakendada.

Lisaks akadeemilistele tegevustele tutvuti ka Sillamäe linna kultuuriga, külastades kohalikku muuseumi , kus muuseumipedagoogIrina Zamarina rääkis väga huvitavalt sellest, millised muuseuumipedagoogika töövõtted aitavad töös erivajadustega inimestega ja tutvustas suurt japikaajalist koostööd nii linna koolide kui ka teiste haridusasutustega.

Projekti käigus külastasime ka Sillamäe Linnavalitsust , toimus kohtumine linnapea, hariduse ja kultuuri ning sotsiaalosakonna ametnikega, mis andis sügavama arusaama kogukonna kaasamisest haridusprotsesse.

Õpirände tähtis osa oli kogemusõpe, kui leedu kollegid said osaleda meie õppetundides, tutvuda kooli keskkonaga ja meetoditega.

Õpetajad said külastada nii eriklasside tunde, kui ka erinevaid ainetunde, kus tavaklassis õpetatakse ka hariduslike erivajadustega õpilasi. Suurepärast töötuba viis läbi ka kooli tenoloogia õpetaja ning loovstuudia "Artišokk" asutaja Tatjana Levicheva, kes õpetas seebivalmistamist ja rääkis, kuidas loovtehnikad aitavad kaasata loomingulisse õppeprotsessi ka erivajadustega lapsi.

Õpiränne lõppes Tartus, kus osaleti mitmes haridusprogrammis, sealhulgas Eesti Rahva Muuseumis (keele-ja kultuuri interaktiivne programm)ja Tartu Loodusmajas (õppeprogrammid erivajadustega lastele, nende tutvustus ja tutvumine loodusmaja võimalustega), mis rikastas meie külaliste teadmisi Eesti kultuurist ja hariduslikest praktikatest. Viimasel päeval külastasime teaduskeskust AHHHAA, kus kuulasime nende kogemustest koolidega koos töötades ja erivajadustega õpilaste kaasamisel.

Kokkuvõttes oli õpiränne väga edukas, pakkudes rikkalikke õppimis- ja koostöökogemusi, mis kindlasti aitavad kaasa kaasava hariduse edendamisele meie koolides. Meie külaliste entusiasm ja pühendumus näitasid, et kaasav haridus on ülemaailmne püüdlus, mis ühendab meid kõiki.

Projekti lõppemisel luuakse digitaalne produkt erinevate meetodite tutvustamiseks laiemale auditooriumile.

Projekti elluviimist toetatakse programmist Nordplus Junior.

Fotogalerii:




























































No comments:

Post a Comment